á
â
ă
ä
ç
č
ď
đ
é
ë
ě
í
î
ľ
ĺ
ň
ô
ő
ö
ŕ
ř
ş
š
ţ
ť
ů
ú
ű
ü
ý
ž
®
€
ß
Á
Â
Ă
Ä
Ç
Č
Ď
Đ
É
Ë
Ě
Í
Î
Ľ
Ĺ
Ň
Ô
Ő
Ö
Ŕ
Ř
Ş
Š
Ţ
Ť
Ů
Ú
Ű
Ü
Ý
Ž
©
§
µ
Przewodnik odkwaszania organizmu dr Susan E. Brown i Larry’ego Trivieri Jra to pozycja dotycząca głośnego ostatnio tematu – zakwaszenia organizmu. Autorzy pokazują, co może spowodować ten proces i czym on grozi. Mówią też o tym, że nie jest to nowoczesny wymysł, lecz wiedza od dawna znana i przekazywana.
W książce znajdziemy dwie części. Pierwsza z nich dotyczy teorii na temat równowagi kwasowo-zasadowej. Pokazane są konsekwencje zaburzeń, sposoby na zbadanie pH, a także informacje o tym, jak odczytywać i rozumieć tabele żywieniowe. Przedstawiono tu historię badań, zainteresowań i odkryć związanych z równowagą kwasowo-zasadową. Autorzy zaprezentowali też błędny w myśleniu o tym zjawisku.
Mimo że twórcy powodują się tu na różnych badaczy, przywołują naukowe dowody, książka nie jest naszpikowana specjalistycznymi informacjami. Są one zarysowane, skrócone i precyzyjne. Treść związana z tą częścią zajmuje nieco ponad 80 stron. Nie jest to wiele, dlatego warto przez nie przebrnąć, by zrozumieć, o co chodzi.
Druga część książki to tabele. W pozycji umieszczono tabele produktów według kategorii. Są dokładne – na przykład dział serów zawiera kilka najczęstszych gatunków, tak samo inne kategorie. Do każdego produktu przypisano ciemną kratką jego właściwość. Tabele są proste w obsłudze, dokładne i obszerne – to mocna strona tego poradnika.
Całości dopełniają końcowe rozdziały – słowniczek, wyczerpująca bibliografia, informacje o suplementach i testach do pomiaru pH oraz biografie autorów.
Przewodnik jest interesujący głównie ze względu na temat, który porusza. Część informacyjna jest krótka, ale treściwa. Mocną stroną tej pozycji jest to, że zawiera tak bogate tabele. To może przyciągnąć część osób. Ogólnie jednak nie jest to książka dla wszystkich. Na pewno spodoba się tym, którzy bardzo dbają o swoje zdrowie i chcą dowiedzieć się czegoś więcej na temat odkwaszania. Przyda się też osobom, które zwracają uwagę na to, co jedzą. Podsumowując: dla ciekawskich, bo inni raczej po tę pozycję nie sięgną.